Hur ser fotbollen ut i Sverige idag?

Fotbollen i Sverige har inte alltid varit lika ljus som den är idag. Ett exempel på det är att jämställdheten mellan dem två könen, inom fotbollen, har blivit otroligt mycket bättre dem senaste åren. Det beror givetvis på många saker men framförallt att jämställdhetsfrågan har tagits upp inte bara hos allmänheten utan även i riksdagen. Givetvis finns det en skillnad kvar mellan könen och ett exempel på det är när man som spelare kommer upp på högre nivåer så är lönen för mäns mycket högre än tjejer trots att de spelar i samma motsvarande liga. I grund och botten beror det på att herrfotboll alltid har ansetts vara mer populärt bland publiken och har dragit till sig mer åskådare än vad damfotbollen har gjort och gör. Dock börjar dem siffrorna jämna ut sig lite men som sagt så är det fortfarande en stor skillnad. Men, med glädje säger vi att skillnaden mellan damfotboll och herrfotboll på ungdomsnivå är det nästan ingen skillnad alls. Det är först när herrarna blir såpass gamla att de blir starkare och snabbare en tjejerna som åskådarsiffrorna ökar bland herrfotbollen. Men innan dess är det hyfsat jämnt, vilket vi tycker är otroligt kul.

Ytterligare ett exempel på att det är jämställt bland ungdomsfotbollen i dagens samhälle här i Sverige är att på cuper exempelvis finns det oftast lika många anmälda flicklag som pojklag, om ibland inte fler, samt att pojkarna får inte längre förtur på dem bra planerna eller vid lottning som det var förr vid cupsammanhang.

Hur kan vi förbättra jämställdheten mellan damfotbollen och herrfotbollen?

Först och främst vill vi som ligger bakom den här hemsidan komma med ett tydligt exempel som visar att trots många säger att fotbollen nästan är helst jämställd så är det falskt. För herrar kallas högsta divisionen i fotboll för allsvenskan. Motsvarigheten för damer är Damallsvenskan. Varför uttrycker man det med damallsvenskan och inte bara allsvenskan? Eller varför kallar man det inte för herrallsvenskan respektive damallsvenskan? Detta är endast en liten detalj som avspeglar sig i att trots ökad jämställdhet så finns det fortfarande en ton av skillnad mellan könen som tyder på att många inom Svenska Fotbollsförbundet inte tycker att herrfotboll och damfotboll är riktigt samma sport trots att reglerna är samma.

Vi som åskådare till fotboll kan börja gå mer på damfotboll, vilket kommer göra att TV-sändningarna kommer öka på damfotbollen som i sin tur ökar sponsorerna för damerna som spelar. Det leder i sin tur till att fler damer kommer vilja satsa på sin sport eftersom det finns mer pengar att tjäna.

Personer som jobbar inom fotbollen inte höja lönerna för damerna eftersom de inte får in tillräckligt med pengar eftersom det inte finns samma publik på dammatcher som herrmatcher. Fotbollen i dagens samhälle är så beroende av publiksiffrorna att de inte kan gå runt utan pengarna som publiken bidrar med. Det blir en god spiral samt en ond spiral beroende på hur man ser på det. Ingen publik eller intresse från invånarna innebär mindre TV-sändningar som i sin tur innebär mindre sponsorer vilket leder till att spelarna får mindre betalt och har därmed inte dem resurserna som krävs för att bli större.