Vad är Gothia Cup?

Gothia cup är världens största fotbollscup för ungdomar. Givetvis vill vi från lilla Hols IF som kommer från Västra Götalands Län skriva om denna stora cup, vilket vi tycker är ganska coolt att den hålls i Sverige och ännu häftigare att det just är Göteborg och inte Stockholm som är huvudstaden och brukar hålla i alla stora arrangemang som är internationella.

Gothia cup varar under en vecka i princip, plus minus en dag varje år under en sommarvecka. Personer som bor i Göteborg brukar oftast ta semester i någon annan stad eller land under den veckan just av den anledningen att hela Göteborg är överbelastat av personer och det är för en vecka en stad som i princip aldrig sover. Göteborg är även kända för en sak till, vilket är Liseberg. Under denna vecka får alla som spelar Gothia gratis inträde på parken samt ett gratis åkpass för en hel dag där man kan åka alla attraktioner så länge man är över 140 cm lång. Detta gäller givetvis fler än en gång, så lag som oftast åker ut tidigt ur spelen och åker endast till Gothia Cup för att ha kul och satsar inte jätte mycket på sin placering brukar besöka Liseberg flera gånger under veckan.

För alla ungdomar

Fotbollscupen gäller för både tjejer och killar i åldrarna 11 till 19 år. I dem yngre åldrarna är det mest svenska lag eftersom att det inte är jättevanligt att såpass unga spelare åker utomlands för cuper. Däremot ju åldra klasser man kollar i desto mer utländska lag finns det. I dem högsta årsklasserna finns det olika klasser där vissa klasser kan man inte anmäla sig till utan det är något man måste ”spela sig in till”. Dessa klassen brukar motsvara ungdoms-VM eftersom det är dem bästa ungdomslagen från världen som lyckas kvala in till den klassen. Sådana spel får oftast spela på Heden vilket är den största arenan, eller gamla Ullevi, eftersom det är många som vill kolla på dem matcherna och därför behövs det stor läktare.

 

Statistik

År 2017 var det hela 1730 lag som var anmälda i alla olika klasser för tjejer och killar. Dessa lag kom från 82 olika länder och sammanlagt under alla år som Gothia har funnits har dem haft lag från sammanlagt 146 olika nationer. Tyvärr är det inte helt jämställt bland hur mycket tjejlag det är jämfört med killag, utan man säger att det är 70% killar och 30% killar. Det beror främst på att lag utomlands skickar främst sina herrlag för det är det dem satsar på, speciellt från U-länder där dem endast har råd att skicka ett lag och jämställdheten har inte kommit lika långt som här i I-länderna. Från svenska lag är det ungefär 50/50 på flick- och pojklag. Antal åskådare från finalen år 2017 var 23 320 personer, och på invigningen var det hela 50 800 spelare, vilket är i princip alla spelare som är med i hela cupen. Invigningen hålls på Ullevi och erbjuder många häftiga nummer av kända artister, vissa utländska lag får gå runt med sitt lands flagga som på OS-invigningen och ett stort fyrverkeri nummer finns också.