Information om Hols IF

Först och främst innan vi går in på Hols IF ideologi och deras för mål inom föreningen så tänkte vi att ni kanske skulle uppskatta lite bakgrundsfakta kring hemsidan. Vi kan börja med att berätta en sak vi gärna skryter lite extra om, vilket är att Hols IF har funnits väldigt länge för att vara en liten fotbollsförening i en småstad. Hols IF har nämligen funnits ända sedan 1944, och grundades den 30 april för att vara exakt. Tyvärr finns det inte så mycket statistik och fakta från klubbens första år eftersom det inte var lika stort med fotboll som det är nu. Däremot vet vi att klubbens damlag var mer framgångsrikt än klubbens herrlag på 70-talet samt 80-talet. Det var nämligen så att Hols IFs damlag spelade i Sveriges högsta division för damer år 1978, vilket var otroligt stort för att vara från en liten småstad i Vårgårda kommun . Damlaget mötte andra lag i sin serie som IFK Göteborg, Djurgårdens IF, AIK och andra stora Stockholmslag som exempelvis Hammarby IF (Bajen) men även stora kända lag från andra delar av Sverige.

Samverkan med Sävens BK

Till en början var Hols IF och Sävens BK två stora konkurrenter som nästan var ett derby när de två laget möttes under seriespel och slutspel. Man skulle kunna jämföra det med två lag som Djurgårdens IF och AIK som båda två kommer från samma stad, men i en mildare version. Dock har man på senare dagar börjat slå ihop Sävens BK samt Hols IF och få dem att samverka. Det finns givetvis flera anledningar till detta. Först och främst var det av praktiska men även ekonomiska skäl. Båda klubbarna hade svårt med ekonomin och få allt att gå runt, men även spelarbrist. När klubbarna insåg att en samverkan där man delar på dem ekonomiska utgifterna samt kan låna spelare mellan varandra skulle göra det bättre för klubbarna ekonomiskt men även för spelare. Man har sett stora utvecklingar på både tjej- och pojksidan när man har kunnat låna spelare mellan varann och låta de spelarna som vill utvecklas mer att testa att spela och träna med de äldre. Detta har blivit en positiv spiral för båda lagen. Dessutom ökar intresset för fotbollen när fler spelare gillar sina träningar och lägger stort fokus på matcher, då blir även deras kompisar intresserade av att börja.

Det är alltså båda föreningarnas alla lag som har slagits ihop, vilket är A-laget, U-lagen och ungdomslagen. De delar på hemmaplaner, vilket även är viktigt att skilja på när det gäller lagen, att det är fortfarande två skilda föreningar men att dem delar på vissa ekonomiska utgifter men främst på spelare. Dock är det så att alla ungdomslagens matcher spelas på Sävenvallen, och aldrig på Hols IFs plan.